Muffiny marchewkowe

Pierwsze urodzinki mojej córci w przedszkolu nie mogły wyglądać standardowo. Cukierki, ciasteczka... To nie mój świat :) Postanowiłam upiec całą armię muffinek - po jednej dla każdego maluszka. Ale pojawił się problem - co zrobić, by wpisywały się w wyznawaną przeze mnie ostatnio ideę zdrowego odżywiania? Oczywiście wrzucić do środka jakieś warzywo! :) Padło na marchewkę i pyszne połączenie z cynamonem, imbirem i gałką muszkatołową. Dzieciaczkom smakowało, wychowawczyni zachwycona... Czego chcieć więcej? :)



Składniki:


  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 0,5 łyżeczki imbiru
  • 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 szkl. startej na drobnych oczkach marchewki (4 średnie sztuki)
  • 0,75 szkl. oleju
  • 3 jajka
  • 1 szkl. drobnego cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:


W jednej misce wymieszaj składniki suche: mąkę, proszek, sól i przyprawy. W drugiej ubij lekko jajka z cukrem - za pomocą widelca lub rózgi. Dodaj olej, ekstrakt i marchewkę. Wymieszaj.
Następnie wymieszaj obie masy ze sobą. Przełóż do przygotowanej wcześniej formy do muffinek wyłożonej papilotkami. Piecz 20 minut w 180 st. do suchego patyczka.