Mleko sojowe i domowy budyń

Wydawało mi się, że jedynym sposobem, by spożywać mleko sojowe jest jego zakupienie w sklepie pod nazwą "napój sojowy" za ponad 8 zł za 1 litr. Pamiętam moment, kiedy podejrzewałam uczulenie córki na białko mleka krowiego i chwile przy kasie w sklepie. Wtedy nie wiedziałam, że mleko sojowe mogę przygotować sama, że jest to dość proste, wymaga mniej niż 1 godziny pracy, a kosztuje... 4,45 zł za 500 g soi, które przemienia się w magiczny sposób w ... 5-6 litrów mleka :)

Składniki:


  • 500 g soi - niemodyfikowanej genetycznie
  • woda
Sposób przygotowania:

Soję wypłucz w zimnej wodzie, zalej 2 litrami zimnej wody i pozostaw na 12 godzin. Po tym czasie dokładnie przepłucz - chodzi głównie o usunięcie łusek. Ziarna zalej 5 litrami zimnej wody, zmiksuj za pomocą blendera. Wstaw garnek ze zmiksowaną soją na gaz i zagotuj - polecam mały ogień i dość częste mieszanie (szorowanie dna nie należało do przyjemnych). Gotuj 1 minutę. Pozostaw do przestygnięcia, przecedź przez sito wymoszczone pieluchą tetrową lub gazą. 
Przechowuj w lodówce, spożyj w ciągu 2-3 dni.

U mnie największą popularnością mleko sojowe cieszy się w wersji budyniowej. Możesz spróbować tego przepisu