Kurczak a'la ryba

Jedni po spróbowaniu twierdzą, że jedli kurczaka. Inni, że rybę. Wszystkiemu "winna" jest octowa zalewa. Na słodko-kwaśno, z papryką, ogórkiem konserwowymi i cebulką. Idealna przystawka na rodzinne uroczystości. Pięknie wygląda, wszystkim smakuje (nieważne, pod którą wersją się podpisują :)). Przygotowanie (jak ostatnio wszystko u mnie) dość szybkie: mięsko się smaży, zalewa już gotuje... Polecam pozostawić do "przegryzienia" minimum 36-48 godzin.
Przepis podrzucony przez Basię - dziękuję :)



Składniki: 

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 2 jajka
  • mąka do obtoczenia
  • ulubione przyprawy (u mnie: grill ziołowy)
  • olej do smażenia
  • 3 szkl. wody
  • 3/4 szkl. oleju
  • 2 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • słoik (700 ml) ogórków konserwowych
  • 10 łyżek octu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 1/2 łyżki soli
  • 1 liść laurowy
  • 6-8 ziaren ziela angielskiego
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu łagodnego
Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki (u mnie: paski krojone wzdłuż piersi o grubości około 1,5-2 cm). Jajka roztrzep z przyprawami. Kawałki kurczaka obtaczaj najpierw w jajku, potem w mące i smaż na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu odkładaj do miski z przykryciem.

Paprykę umyj, oczyść i pokrój w kostkę. Ogórki pokrój w kostkę. Cebulę obierz i posiekaj. Warzywa dodaj do wymieszanych wcześniej: wody, oleju, octu, cukru, soli, liścia laurowego i ziela angielskiego. Wszystko zagotuj - uważaj! lubi wykipieć :) 
Po zagotowaniu dodaj koncentrat i ketchup - możesz pozostawić na małym ogniu, aż do rozpuszczenia się pomidorów. 

Przygotowane wcześniej mięso zalej ciepłą zalewą. Pozostaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce.