Kanapkowa pasta z czerwonej fasoli i fety

Jest coś intrygującego, przynajmniej mnie, w pastach kanapkowych. Wiele z nich spróbowałam podczas ostatniego wakacyjnego wyjazdu - towarzyszyły nam podczas śniadań i kolacji. Jedna z nich mnie zachwyciła do tego stopnia, że "wydusiłam" z kucharza Tomka skład. Podjęłam próbę doboru proporcji i jestem dość zadowolona z osiągniętego rezultatu. Następnym razem spróbuję zamienić oliwki zielone na czarne i może dodam trochę zielonego pieprzu... Na pewno się pochwalę :)



Składniki:


  • 100 g suchej czerwonej fasoli
  • 1 op. sera feta
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 5-6 pomidorów suszonych w oleju
  • 100 g oliwek zielonych
  • pieprz
  • sól
  • curry
Sposób przygotowania:

Fasolę wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na 12 godzin. Ugotuj fasolę w tej samej wodzie - gotuj około 1,5 h. Pozostaw do ostygnięcia. 
Osącz fasolę, dodaj fetę, ugotowany ryż, osączone pomidory, osączone oliwki i przyprawy. Zmiksuj za pomocą blendera - możesz pozostawić większe kawałki lub zmiksować na gładką masę. 
Podawaj z chlebem - najlepszy byłby razowy :)