Kanapkowa pasta z czerwonej fasoli i fety

Jest coś intrygującego, przynajmniej mnie, w pastach kanapkowych. Wiele z nich spróbowałam podczas ostatniego wakacyjnego wyjazdu - towarzyszyły nam podczas śniadań i kolacji. Jedna z nich mnie zachwyciła do tego stopnia, że "wydusiłam" z kucharza Tomka skład. Podjęłam próbę doboru proporcji i jestem dość zadowolona z osiągniętego rezultatu. Następnym razem spróbuję zamienić oliwki zielone na czarne i może dodam trochę zielonego pieprzu... Na pewno się pochwalę :)



Składniki:
  • 100 g suchej czerwonej fasoli
  • 1 op. sera feta
  • 1 woreczek ugotowanego ryżu
  • 5-6 pomidorów suszonych w oleju
  • 100 g oliwek zielonych
  • pieprz
  • sól
  • curry
Sposób przygotowania:

Fasolę wypłucz w zimnej wodzie, zalej wodą i pozostaw do namoczenia na 12 godzin. Ugotuj fasolę w tej samej wodzie - gotuj około 1,5 h. Pozostaw do ostygnięcia. 
Osącz fasolę, dodaj fetę, ugotowany ryż, osączone pomidory, osączone oliwki i przyprawy. Zmiksuj za pomocą blendera - możesz pozostawić większe kawałki lub zmiksować na gładką masę. 
Podawaj z chlebem - najlepszy byłby razowy :)




Komentarze

  1. Często robię pasty z czerwonej fasoli, ale sera feta jeszcze nie dodawałam - podoba mi sie ten pomysł.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. feta daje przyjemną kremową konsystencję i częściowo załatwia dosalanie :)

      Usuń
  2. Taką pastę również uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a może masz jakieś sprawdzone przepisy na pasty? chętnie wypróbuję :)

      Usuń
  3. Ser feta nadaje się do wszystkiego ale nie wpadłabym na to, że taką pastę można zrobić z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. też się zdziwiłam, ale ryż fantastycznie zwiększa ilość - pasta staje się po prostu ekonomiczna :)

      Usuń

Prześlij komentarz