Grzyby leśne w śmietanie

Znacie ten zapach - leśne grzyby, cebulka...? Zapach lasu? Zapach jesieni? Na prawdziwą grzybową ucztę zaprosiła mnie ostatnio moja siostra. Było przepyszne. Z daniami z grzybów jest tak, że niekoniecznie ładnie się prezentują, ale ... smakują wyśmienicie. 



Składniki:
  • 500 g wyczyszczonych leśnych grzybów
  • 1 duża cebulka
  • 2 łyżki masła - najlepiej klarowanego
  • 250 ml śmietany (u mnie 30%, ale może być też słabsza)
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
Sposób przygotowania:

Cebulkę pokrój drobno i podsmaż na rozgrzanym maśle. Zeszklij. Dodaj oczyszczone, umyte i pokrojone grzyby. Duś około 15 minut na małym ogniu. Zalej śmietanką, dopraw solą i pieprzem. Duś kilka minut, aż śmietanka się zredukuje. Posyp natką pietruszki. 
Podawaj z ziemniakami lub świeżym chlebem.