Dżem z gruszek i dyni

Nie potrafię się w tym roku powstrzymać. Przyjmuję dynię pod każdą postacią i w każdą postać ją zamieniam :) Tym razem powstał dżem z dyni i gruszek. Może zestawienie nie dla każdego oczywiste, dla mnie na pewno nie było.  Teraz jednak uważam, że jedno z ciekawszych.  Warto pocierpieć i postać podczas mieszania, by się nie przypalił.



Składniki:


  • 1 kg obranych i pozbawionych pestek gruszek
  • 1/2 kg obranej i pozbawionej nasion dyni
  • Sok z 1 cytryny
  • 200 g cukru
  • 50 ml wody
  • 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania :

Gruszki i dynię pokrój w grubą kostkę. Wrzuć do garnka, wlej wodę i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i często mieszając,  doprowadź do zgęstnienia masy. Ja gotowałam około 90 minut. Dodaj cukier, sok z cytryny i cynamon.  Zagotuj i przełóż do przygotowanych wcześniej słoików.  Odwróć do góry dnem i pozostaw do ostygnięcia.