Czekoladowe muffiny z figami

Co można zrobić mając do dyspozycji: 2 miski, łyżkę i papilotki do muffinek? A do tego czające się na blacie pięknie dojrzałe figi? 
W mojej kuchni powstały muffiny kipiące czekoladą. Z figami, które poza pięknym wyglądem, dodały moim babeczkom cudnego aromatu. Było to nasze pierwsze spotkanie (z figami, oczywiście), ale zakończyło się prawie tak, jak pierwsze spotkanie z moim mężem. Nie mogliśmy się rozstać - w obu przypadkach :)


Składniki:


  • 1,5 szkl. mąki
  • 1/3 szkl. ciemnego kakao
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 35 ml espresso 
  • 150 ml mleka
  • 5 dojrzałych fig

(zamiast mleka i espresso możesz dodać szklankę kawy)

Sposób przygotowania:

W jednej misce wmieszaj składniki suche, w drugiej mokre.Połącz obie zawartości misek, aż do połączenia składników. Ciasto przełóż do formy na muffinki wyłożonej papilotkami - do 3/4 wysokości foremki. Na wierzchu poukładaj pokrojone figi - ja każdą figę przekroiłam na 8 części i na każdą muffinkę wykorzystałam 2 cząstki.
Piecz około 20 minut w 180 st.