Brzoskwiniowy torcik z kaszy manny

Kasza manna to dla większości z nas produkt śniadaniowy.Już raz wykorzystałam ją do ciasta (tutaj). Tym razem torcik bez pieczenia. Torcik, który może mieć wiele wariantów - w zależności od owoców, którymi dysponujemy. Ja proponuję z brzoskwiniami (inspiracja), ale możecie użyć maliny, truskawki, porzeczki... Co lubicie i co macie pod ręką.  


Składniki:



  • 200 g margaryny
  • 1 litr mleka
  • 200 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 szkl. kaszy manny
  • 1 puszka brzoskwiń w syropie
  • opakowanie żelatyny instant
  • 2 łyżki kakao
Sposób przygotowania:

Zagotuj mleko. Wsypuj powoli kaszę mannę, ciągle mieszając, by się nie przypaliła. Gotuj około 3-4 minut. Wystudź. 
Utrzyj margarynę z cukrem. Dodawaj pojedynczo żółtka. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce przestudzonej kaszy manny. Mieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Przygotowaną masę podziel na dwie części - do jednej dodaj kakao i dokładnie wymieszaj.
Tortownicę natłuść. Wyłóż ciemną masę, następnie jasną. Delikatnie, by się nie wymieszały. Schłódź.
Brzoskwinie bez syropu zmiksuj na gładką masę i dodaj rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę instant. Wylej mus brzoskwiniowy na kaszę mannę i pozostaw w lodówce do zastygnięcia.