Wegetariańska zapiekanka z cukinią

Wegetarianizm zdobywa świat. Czasem się tylko o tym słyszy, a czasem spotykasz się z wegetarianami przy stole. Dylemat pojawia się, gdy chcesz wegetarianina ugościć. Bo jak to? Obiad bez mięsa? Dokładnie! I jeszcze może to być przepyszny obiad, do którego sam jako mięsożerca będziesz chętnie wracać myślami. Zainspirowałam się przepisem  i przygotowałam zapiekankę z cukinii dla moich wegetariańskich gości. To był mój pierwszy raz - i na pewno nie ostatni :)



Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • duży ziemniak
  • duża marchewka
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1 cebula
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka natki
  • 150 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 opakowanie mozzarelli
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Cukinię, ziemniaka i marchewkę obierz, umyj i zetrzyj - najlepiej w malakserze. Odciśnij - garść po garści - nadmiar wody i dokładnie wymieszaj starte warzywa. Dodaj pokrojoną w paseczki paprykę oraz posiekaną cebulę, natkę i koperek. 
Rozgnieć ser feta widelcem, dodaj jajka, mąkę i 2 łyżki oleju. Utrzyj na w miarę gładką masę (nie przejmuj się drobnymi grudkami). Masę dodaj do warzyw, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Przełóż do żaroodpornego naczynia i wyrównaj powierzchnię. 
Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 40 minut. Po tym czasie posyp posiekanym czosnkiem i ułóż plastry mozzarelli. Piecz jeszcze 15 minut - do roztopienia i przyrumienienia sera. Warto zostawić ją do przestygnięcia - do 15 minut - łatwiej ją wtedy pokroić. 
Podawaj z greckim jogurtem z posiekaną miętą.