Stracony chlebek

Oglądaliście program "Pascal. Po prostu gotuj"? Uwielbiałam go. Czasem denerwowałam się niedostępnością niektórych produktów na naszym lokalnym rynku, ale inspiracji dostarczył mi mnóstwo. Najczęściej wracam do jego banalnych przepisów - a ulubionym stał się stracony chlebek. Szybki, pożywny i smaczny. Moja córcia też go lubi :)

Niewątpliwą zaletą przepisu jest wykorzystanie chleba, który zwykle trafiłby do kur hodowanych przez moją ciocię. W tym przepisie dostaje drugie życie :)



Składniki:

  • 6 kromek czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. mleka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • olej do smażenia
Sposób przygotowania:

Roztrzep jajka i dodaj mleko. Wsyp cukier i cynamon. Wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Namocz pieczywo w mleku i przełóż na patelnię. Smaż do zezłocenia. 

Komentarze

  1. Trochę tłuste...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. na pewno mniej tłuste są tosty z tostera - tłuszcz wykorzystany do smażenia (można użyć zamiast oleju np. masła) powoduje, że chleb nie staje się chrupki, a cudownie wilgotny...
      a że odrobina tłuszczu jeszcze nikomu nie zaszkodziła... :)

      Usuń

Prześlij komentarz