Serowe muffinki z agrestem i porzeczką

Grzechem jest nie wykorzystywać sezonowych owoców. Jeszcze większym grzechem jest ich nie zamrozić. W tym roku z zapasami na zimę wręcz szaleję: mam już truskawki, jagody, rabarbar, agrest, czerwoną porzeczkę... 
Zainspirowana tym przepisem  popełniłam zbrodnię prawie doskonałą i upiekłam muffiny z agrestem i czerwoną porzeczką. Kwaskowe owoce, wilgotne serowe ciasto...



Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jaja
  • 100 ml oleju
  • 5 łyżek twarogu sernikowego
  • 100 g agrestu
  • 100 g czerwonej porzeczki
Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą mokre produkty - roztrzep jajka, dodaj olej, a na końcu serek. Powoli dosypuj wymieszane ze sobą suche składniki i wymieszaj mikserem. Dodaj do ciasta połowę owoców i wymieszaj.
Ciastem wypełnij papilotki do 3/4 wysokości, a na wierzchu ułóż pozostałe owoce. Piecz 25 minut w 180 st.