Sałatka Imprezowa

Od kilkunastu miesięcy króluje na naszym stole. Niezastąpiona do obiadu, do grilla, do kolacji. Chętnie jedzą ją i dorośli i dzieci. W sumie szybka w wykonaniu, łącząca wiele smaków. Niezapomniana. Rozchwytywana. 



Składniki:


  • 1 sałata lodowa
  • 3 marchewki
  • 1 por
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 3/4 szkl. majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżeczka koncentratu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
  • cukier

Sposób przygotowania:

Orzechy zalej zimną wodą i mocz przez 30 minut. Odlej wodę, przepłucz, osącz i posiekaj.
Sałatę porwij na małe cząstki, por pokrój w cienkie paseczki, marchew zetrzyj na tarce. Wszystkie rozdrobnione składniki wymieszaj.
Majonez wymieszaj z ketchupem, koncentratem, dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dopraw solą, pieprzem i cukrem oraz sokiem z cytryny. Polej przed podaniem. W zależności od upodobań możesz wymieszać lub po prostu pozostawić pod "kołderką" z sosu.