Porzeczkowe ciasto z bezą

Są tacy, którzy uwielbiają porzeczki od zawsze. Ja zaliczam się do drugiej grupy - świeżo zakochanych. W krótkim porzeczkowym sezonie przetestowałam kilka przepisów z ich wykorzystaniem. Dziś kolejny - cierpkie czerwone porzeczki na kruchym cieście przykryte słodką bezą. Smakowało wszystkim. W przyszłym roku upiekę znowu :)


Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g schłodzonego masła
  • 1/4 szkl. cukru
  • 2 łyżki domowego cukru waniliowego lub opakowanie gotowego ze sklepu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • 500 g czerwonych porzeczek
  • dżem z czarnej porzeczki - przepis tutaj
  • 4 białka
  • 1 szkl. cukru pudru
Sposób przygotowania:

Masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko i śmietanę. Zagnieć kruche ciasto, uformuj kulę, owiń w folię o włóż do lodówki na co najmniej 30 minut.

Porzeczki odszypułkuj, umyj i osusz. Z białek ubij pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawaj cukier puder, a następnie łyżką wmieszaj połowę porzeczek w pianę.

Schłodzonym ciastem wylep dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia. Nakłuj widelcem i podpiecz przez 15 minut w 190 st. 

Na podpieczonym spodzie rozsmaruj dżem z czarnej porzeczki, wyłóż pozostałe porzeczki i przykryj lśniącą pianą z białek. Przykryj folią aluminiową i wstaw na 30 minut do piekarnika - nadal 190 st. W połowie pieczenia odkryj folię i zrumień bezę.