Owsianka według pięciu przemian

No to wpadłam... jak śliwka w kompot. Podczas wakacyjnych wojaży miałam możliwość uczestniczenia w kursie zdrowego odżywiania. Fantastyczny kucharz, Tomek Guliński, zrewolucjonizował moje myślenie o jedzeniu. Opowiedział o wegetarianizmie, weganizmie, witarianizmie... Podyskutowaliśmy o makrobiotyce. Największe wrażenie zrobiło na mnie pięć przemian. 

Jest to starochiński sposób odżywiania, który dziś ma miliony "wyznawców" na całym świecie. Poza szczupła sylwetką gwarantuje wewnętrzną równowagę, świetną formę fizyczną i wyśmienite zdrowie. To nie tylko kuchnia, a wręcz sposób na życie. 
Kuchnia pięciu przemian opiera się na pięciu elementach, którym odpowiada pięć smaków:
- drzewo - smak kwaśny
- ogień - smak gorzki
- ziemia - smak słodki
- metal - smak ostry
- woda - smak słony
Każdemu z tych smaków przyporządkowane są grupy produktów - wymienione w poniższej tabeli (źródło: http://ladolcecaramella.pl/wp-content/uploads/2010/11/tabela-11.jpg)


Każdy z pierwiastków ma swoje określone miejsce w cyklu i nie można go zaburzyć. Podczas przyrządzania potraw musimy pamiętać, by dodawać produkty według koła przemian: 


Składniki dodajemy w kolejności ich występowania w cyklu przemian, nigdy wszystkie naraz. Po dodaniu składników z danego elementu (np. ziemi), zaleca się zamieszanie potrawy, przykrycie i doprowadzenie do zagotowania. 

Wkrótce na blogu pojawi się więcej przepisów na dania przygotowane zgodnie z zasadami pięciu przemian :) - zastrzegam, że nie jestem specjalistką w tym temacie, mogę się w czymś pomylić. Jeśli macie jakieś uwagi, bo coś pokręciłam - piszcie. Chętnie zweryfikuję, podyskutuję i sprostuję :)

Dziś owsianka. Najlepsza na pierwszy ciepły posiłek, zapewniająca dobry początek każdego dnia. Wersja mało słodka, ale zrównoważona dodatkiem owoców duszonych.

                                           

Składniki:
  • 5 szkl. wody 
  • 50 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 50 g rodzynek
  • 50 g pestek słonecznika
  • 50 g pestek dyni
  • 50 g siemienia lnianego
  • 1 1/2 szkl. płatków owsianych
  • szczypta soli
  • sok z cytryny
Sposób przygotowania:

Zagotuj wodę. Wrzuć do niej orzechy nerkowca (namoczone w zimnej wodzie przez 30 minut, przepłukane i posiekane). Dodaj cynamon, rodzynki oraz pestki. Zamieszaj. Wsyp płatki owsiane. Zamieszaj i doprowadź do wrzenia. Wsyp sól. Zamieszaj. Dodaj sok z cytryny. Gotuj 1-2 minuty i pozostaw pod przykryciem, aby płatki napęczniały.

Do owsianki podaj duszone owoce: do garnka wrzuć pokrojone śliwki, jabłka i banany. Dodaj cynamon i pół szklanki wody. Przykryj i duś do miękkości.