Omlet biszkoptowy

Lekki i puszysty. Pożywny i zdrowy. Z jogurtem, bitą śmietaną, dżemem, owocami, czekoladą... Każdy wariant jest dopuszczalny. Omlet biszkoptowy to moja alternatywa dla sobotnich placuszkowych śniadań. Jedno mieszanie - jedno smażenie, a porcją córcia dzieli się z mamą :) 




Składniki: 
(na patelnię 24 cm)
  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • odrobina soli
  • olej

Sposób przygotowania:

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij z solą na sztywną pianę. Żółtka wymieszaj z mlekiem, przesianą mąką, proszkiem do pieczenia i ekstraktem. Dodawaj masę żółtkową łyżkami do białek i nie przerywając miksowania.
Rozgrzej patelnię i delikatnie natłuść olejem. Wylej masę na patelnię i przykryj pokrywką. Smaż na małym ogniu, aż góra omleta zacznie się ścinać. Następnie odwróć omlet (metoda dowolna - ja preferuję zsunięcie na talerz i nakrycie patelnią) i smaż do zrumienienia drugiej strony.
Podawaj z dowolnymi słodkimi dodatkami.