Muffiny z jagodami

Sezon jagodowy dawno już za nami. Jednak moje zamrażarkowe zapasy już się dopominają o wykorzystanie. Też tak macie? Też się do Was "śmieją"? Jagody w muffinach były już tutaj, ale wersji tych błyskawicznych w przygotowaniu rewelacji jest mnóstwo. Hmmm... czyżbym już się stała fanką muffinek?



Składniki:

125 ml oleju
2 jajka
150 ml kefiru

350 g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
150 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tutaj)

250g mrożonych jagód

Sposób przygotowania:

Wymieszaj składniki suche i mokre w dwóch osobnych miseczkach. Wlej mokre do suchych i wymieszaj do połączenia składników. Wsyp zamrożone jagody i wymieszaj tak, by równomiernie rozłożyły się  w cieście.

Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij je do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut w 190 st.



Babeczki upieczone z wykorzystaniem silikonowej formy od Lidla :)