Muffiny z jagodami

Sezon jagodowy dawno już za nami. Jednak moje zamrażarkowe zapasy już się dopominają o wykorzystanie. Też tak macie? Też się do Was "śmieją"? Jagody w muffinach były już tutaj, ale wersji tych błyskawicznych w przygotowaniu rewelacji jest mnóstwo. Hmmm... czyżbym już się stała fanką muffinek?



Składniki:

  • 125 ml oleju
  • 2 jajka
  • 150 ml kefiru
  • 350 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tutaj)
  • 250g mrożonych jagód


Sposób przygotowania:

Wymieszaj składniki suche i mokre w dwóch osobnych miseczkach. Wlej mokre do suchych i wymieszaj do połączenia składników. Wsyp zamrożone jagody i wymieszaj tak, by równomiernie rozłożyły się  w cieście.


Formę do muffinek wyłóż papilotkami i wypełnij je do 3/4 wysokości. Piecz 20 minut w 190 st.