Krem z pomidorów

Zupy każdy z nas zna. Większość je lubi. Warto czasem spróbować innej wersji znanej nam potrawy. Zupa pomidorowa ma wiele twarzy - z makaronem , z ryżem, z ziemniakami. Klarowna lub zabielana. Dziś polecam wersję kremową. Ze świeżych pomidorów. Pyszna. Pachnąca latem. 


Składniki:

  • 1 kg pomidorów (najlepiej polnych, nie szklarniowych)
  • 1/4 szkl. oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1,5 litra wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl. śmietanki
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Pomidory umyj, sparz i obierz ze skórki. W garnku rozgrzej oliwę, podsmaż posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory, zalej wywarem i gotuj 30 minut. Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Zmiksuj na krem używając blendera. 
Ubij żółtka, wymieszaj ze śmietanką i wlej do zupy cały czas mieszając. 
Przed podaniem udekoruj kleksem śmietany lub jogurtu. Możesz posypać natką pietruszki.