Krem z dyni

Wiem, wiem. Albo się ją kocha, albo nienawidzi. Osobiście pokochałam ją kilka lat temu. Podczas wizyty u mojej wegetariańskiej rodziny. Jeden obiad - a ja wpadłam jak śliwka w kompot. A może raczej, jak dynia w zupę? :)
Od kilku lat przekonuję moich najbliższych i znajomych do zupy z dyni. Nawet tych, którzy twierdzili, że nigdy w życiu. No dobrze, przyznaję, mój mąż do dziś nie chce spróbować ;) 


Składniki:

600 g dyni obranej, oczyszczonej i pokrojonej w kostkę
1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
2 ziemniaki obrane i pokrojone w kostkę
5 szkl. bulionu warzywnego lub warzywno-mięsnego
2 ząbki czosnku
mielona słodka papryka
sól
pieprz
imbir
gałka muszkatołowa

ewentualnie: śmietana kremówka




Sposób przygotowania:

Dynię i ziemniaki zalej bulionem. Gotowuj do miękkości - około 15-25 minut. Dorzuć pomidory. Pozostaw do przestygnięcia. Zmiksuj blenderem.
Dopraw solą i pieprzem, odrobiną imbiru, sporą ilością papryki i gałki muszkatołowej. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Podawaj z pieczywem lub makaronem. Udekorowane śmietaną kremówką. Możesz posypać podsmażonymi skwarkami z boczku i uprażonymi pestkami z dyni.