Koktajl w barwach lata

Lato wchodzi w ostatnią fazę.  Za chwilę skończą się wakacje,  dzieci wrócą do szkoły. My powracamy z urlopowych wojaży i będziemy wspominać,  jakie cudowne to było lato. Lubię zamykać lato w przetworach, ale najchętniej wykorzystuję produkty zamrożone. Zwłaszcza owoce.  Jesienią i zimą,  gdy brakuje nam słońca,  wystarczy wyjąć kilka garści zamrożonych owoców,  dodać kefir i voila. Pyszne wspomnienie lata. Bywają jednobarwne, są też wielokolorowe - jak ten, w barwach lata :)



Składniki:
  • mrożone truskawki
  • mrożone dojrzałe banany
  • kiwi
  • zimny kefir (na szklankę każdego rodzaju owoców - 1/3 szkl. kefiru)

Sposób przygotowania:

Zmiksuj blenderem/w robocie kuchennym po kolei poszczególne rodzaje owoców z kefirem. Wlewaj owocowe masy warstwami do szklaneczek - u mnie: najpierw banan, potem truskawki, na koniec kiwi. Podawaj z łyżeczką lub ze słomką.