Intensywnie czekoladowe muffiny z wiśniami

Jeden przepis, a tyle ulubionych smaków. Ciemne kakao. Gorzka czekolada. Wiśnie. Ubóstwiam takie połączenie. Najlepiej smakuje mi w chłodny wieczór. Z kubkiem gorącego mleka. Lato w pełni, ale wieczory jakby jesienne... Te muffiny mają w sobie olbrzymią dawkę dobrej energii. Może warto ją wykorzystać? 



Składniki:


  • 1 szkl. wydrylowanych wiśni
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1/4 szkl. ciemnego kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szkl. cukru
  • 80 g gorzkiej posiekanej czekolady
  • 125 ml oleju
  • 2/3 szkl. maślanki
  • 2 jajka
Sposób przygotowania:

Wymieszaj w dwóch naczyniach osobno składniki suche i mokre. Mokre wlej do suchych i dodaj wiśnie i czekoladę. Wymieszaj do połączenia składników. Papilotki do muffinek wypełnij do 3/4 wysokości. Piecz około 25 minut w 190-200 st.