Gruszki w occie

Zaklinanie lata w słoikach - myślę, że każdy z nas to czyni. Chcemy móc rozkoszować się letnimi smakami i zapachami w długie jesienno-zimowe wieczory. Chcemy wspominać wakacje, jednocześnie z nadzieją ich wypatrując. Tym razem proponuję Wam kwaśną wersję gruszek - w occie. Z niepowtarzalnym zapachem unoszącym się ze słoika - zapachem cynamonu i goździków.



Składniki:

1,5 kg gruszek
2 l wody
1  łyżka kwasku cytrynowego

35 dag cukru
5 szkl. wody
1 szkl. octu
40 szt. goździków
1 łyżka cynamonu


Sposób przygotowania:

Gruszki umyj, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne. Pokrój na dowolne kawałki (u mnie ćwiartki i połówki). Zanurz je w wodzie (2 l wody i 1 łyżka kwasku). Wyjmij i osącz po 5 minutach.

Wymieszaj wodę z octem i cukrem. Zagotuj. Dodaj cynamon. Wymieszaj.

Do wcześniej przygotowanych słoików włóż gruszki, wrzuć po 4-5 goździków, zalej gorącą zalewą. Zakręć słoiki i ustaw w garze do pasteryzacji.

Pasteryzuj 20 minut. Pozostaw do wystygnięcia.