Gołąbki bez zawijania

Wersja rozszerzona kotletów mielonych. Wzbogacona o włoską kapustę, w sosie z całych pomidorów. Smakiem wszyscy się zachwycamy, a zapach... Zapach pysznego obiadu w gronie najbliższych. Zapach pomidorów złamany aromatem czosnku.  Zapach Domu - przez duże D :) 



Składniki:


  • 2 torebki ugotowanego ryżu
  • 350 g mielonego mięsa
  • 1/2 szt. małej kapusty włoskiej
  • 1 papryka czerwona
  • 2 jajka
  • 50 g bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka mielona
  • bazylia suszona
  • olej
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów całych bez skórki
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 ml wody
Sposób przygotowania:

Kapustę posiekaj i wrzuć na wrzącą wodę. Doprowadź do wrzenia, przecedź i przestudź. Wymieszaj ryż, mięso, osączoną i chłodną kapustę z przyprawami, bułką i jajkami. Uformuj kotlety i podsmaż je na oleju.
Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj pomidory (pod wpływem duszenia rozgotują się i utworzą gęsty sos), czosnek i wodę. Do gorącego sosu włóż podsmażone kotlety i duś około 20-30 minut (w zależności od wielkości).