Cynamonowe muffiny z jabłkami

Błyskawiczne - jak wszystkie muffiny. Lekkie i puszyste. Idealne do późno-letniej popołudniowej herbaty. Pachnące cynamonem. Z wykorzystaniem pierwszych w sezonie jabłek...
Dość tego wychwalania :) Czas na przepis - upieczcie, a muffiny obronią się same :)
Z podanych składników otrzymałam 16 muffinek :)



Składniki:


260 g mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu
130 g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego (przepis tutaj)

1 jajko
90 ml oleju
160 ml kefiru
80 ml przecierowego musu jabłkowego (może być kupny)

2 jabłka
sok z cytryny

100 g masła
100 g cukru
100 g mąki
1 łyżeczka cynamonu




Sposób przygotowania:

Jabłka umyj, pokrój w ósemki i wytnij szypułki. Każdą z ósemek przekrój w poprzek na pół - w celu osiągnięcia bardzo dużej "kostki". Jabłka od razu polej sokiem z cytryny, by nie ściemniały.
Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrami.
W drugiej misce wymieszaj składniki "mokre", które od razu przelej do suchych. Wymieszaj do połączenia składników.
Papilotki do muffinek wypełnij do 3/4 wysokości masą, do każdej muffiny włóż 1-2 kawałki jabłka.
Na wierzchu umieść kruszonkę zagniecioną z masła, cukru, mąki i cynamonu.

Piecz 20-25 minut w 190 st.