Cukinia na zimę

Cukiniowy sezon w pełni. Żal nie zamknąć choć odrobiny jej smaku na zimę. Przepis, który Wam polecam, jest w naszej rodzinie chyba od zawsze. Pamiętam jej smak z dzieciństwa. Kartka, na której jest zapisany, widziała już niejeden sezon, niejedną plamę z zalewy wpiła :) Tym jest mi droższa. Spróbujcie :)



Składniki:
  • 3 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru


Sposób przygotowania:

Cukinie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Cebule obierz i poszatkuj. Wymieszaj w dużej misce cukinię z cebulą, zasyp cukrem, wlej oliwę i ocet. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 1-2 godziny.

Cukinię z cebulką przełóż do przygotowanych wcześniej słoików - wypełnij słoik warzywami pod zagłębienie, uzupełnij zalewą.
Pasteryzuj 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia. A zimą ciesz się smakiem przepysznej cukinii :)

Komentarze

  1. a soli niet????

    OdpowiedzUsuń
  2. a zalewa to jaka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zalewa czyli płyn, który powstanie z octu, oleju i cukru - ten, który zostanie po włożeniu cukinii do słoików ;)

      Usuń
    2. Czyli tego płynu robimy więcej niż 2 szklanki (szklanka oleju + szklanka octu)? Bo z przepisu wychodzi tego niewiele i nie starczy do zalania słoików...

      Usuń
    3. Robimy dokładnie tyle zalewy, ile w przepisie. Cukinia puszcza sok :)

      Usuń
  3. a czy można dodać także czosnku ? :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłam cukinię z tego przepisu eksperymentalnie w zeszłym roku. Wyszła rewelacyjna. W tym roku robię powtórkę, ale w zwiększonej ilości. Ponieważ robiłam z bardzo młodej cukinii nie obierałam jej i też wyszła bardzo dobra.

    OdpowiedzUsuń
  5. Niestety zabrakło mi zalewy do słoików. Co robić???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mocniej ubijać :) to jedyna znana mi metoda :)

      ewentualnie dorobić zalewę w proporcji z przepisu - cukier, olej, ocet

      Usuń
  6. Cukinię z tego przepisu robiłam w zeszłym roku, wyszła przepysznie, na pewno będę wracać do tego przepisu co rok. Dziękuje za przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  7. urodziła mi się cukinia w ilości 300 sztuk!!! przerabiam na różne sposoby, ale ten przepis przebił wszystkie, już pochłonęliśmy 7 słoików a dziś robie kilkanaście następnych. daję tylko trochę mniej cukru i dodaję papryczkę chili. rewelka!!! dziękuję za przepis

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. olbrzymia ilość!
      cieszę się, że przepis trafiony!

      Usuń

Prześlij komentarz