Cukinia na zimę

Cukiniowy sezon w pełni. Żal nie zamknąć choć odrobiny jej smaku na zimę. Przepis, który Wam polecam, jest w naszej rodzinie chyba od zawsze. Pamiętam jej smak z dzieciństwa. Kartka, na której jest zapisany, widziała już niejeden sezon, niejedną plamę z zalewy wpiła :) Tym jest mi droższa. Spróbujcie :)



Składniki:

  • 3 kg cukinii
  • 3 cebule
  • 1 szkl. octu
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. cukru


Sposób przygotowania:

Cukinie umyj, obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dużą kostkę. Cebule obierz i poszatkuj. Wymieszaj w dużej misce cukinię z cebulą, zasyp cukrem, wlej oliwę i ocet. Dokładnie wymieszaj. Pozostaw na 1-2 godziny.
Cukinię z cebulką przełóż do przygotowanych wcześniej słoików - wypełnij słoik warzywami pod zagłębienie, uzupełnij zalewą.
Pasteryzuj 15 minut. Pozostaw do ostygnięcia. A zimą ciesz się smakiem przepysznej cukinii :)