Cukier waniliowy

Wielu już pisało o domowym cukrze waniliowym z prawdziwą wanilią. Długo trwało nim sama spróbowałam. Spróbowałam i się zakochałam. Zapach - nieziemski, intensywny, waniliowy :) Litrowy słoik wypełniony cukrem waniliowym stał się ozdobą kuchni. Zerkam na niego i oczy mi się śmieją :) Jeśli jeszcze nie "produkowaliście", to zachęcam. Niewielki wysiłek, a efekt - waniliowy :)



Składniki:


  • 1 kg cukru 
  • 3 laski wanilii
Sposób przygotowania:

Laskę wanilii rozetnij wzdłuż. Nieostrą stroną noża wydłub miąższ i wymieszaj go z cukrem. "Skórkę" laski wanilii pokrój na kawałki i również dołóż do cukru. Przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku i ciesz się prawdziwie waniliowym zapachem.


Musiałam TO zrobić :) Po przeczytaniu TEGO chciałam poczuć się, jak prawdziwa blogerka :)