Ciasto wiedźmy z czerwoną porzeczką

Chyba już wspominałam, że czerwone porzeczki do tej pory nie gościły na naszym stole. Uciekaliśmy przed ich cierpkim, kwaśnym smakiem. A może po prostu nie było dobrego pomysłu na ich wykorzystanie? Tutaj znalazłam przepis, który po prostu musiałam wypróbować. Urzekły mnie zdjęcia i obietnica niezapomnianego smaku. Mam nadzieję, że mnie również uda się Was skusić.



Składniki: 

ciemne ciasto:
·         2 1/2 szklanki mąki
·         1 1/3 szklanki cukru
·         2 budynie czekoladowe
·         20 dag masła
·         5 żółtek
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         szczypta soli
·         1 łyżeczka soku z cytryny

masa z kaszki manny:

·         5 białek
·         1 1/2 szklanki cukru
·         1/2 l gęstej, kwaśnej śmietany
·         1 opakowanie budyniu waniliowego
·         12 dag kaszki manny
·         1/2 kg obranych, czerwonych porzeczek
·         szczypta soli

Sposób przygotowania:

ciemne ciasto:

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę i kolejno dodawaj żółtka i sok z cytryny. Zmieszaj ze sobą wszystkie sypkie składniki (mąkę, budynie, sól i proszek do pieczenia) i nadal miksując dodawaj je po 1 łyżce do masy z masła i żółtek. Otrzymane ciasto będzie przypominać kruszonkę. Możesz je zagnieść na gładką masę - ale nie jest to konieczne. Podziel je na 2 części - jedną wylep blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, ponakłuwaj widelcem i wstaw do lodówki. Drugą część ciasto włóż do zamrażalnika. 

masa z kaszki manny:

Białka ubij z solą. Pod koniec ubijania dodawaj stopniowo cukier i ubijaj, aż do rozpuszczenia cukru. Ubite białka wymieszaj łyżką ze śmietaną, budyniem i kaszką. Rób to delikatnie, aby białka nie opadły. Gotową masę wylej na schłodzony spód, posyp czerwonymi porzeczkami, a na wierzch pokrusz lekko już zmrożone ciasto. Jeśli lubisz kruszonkę tartą na tarce, to przygotuj ciasto wcześniej, by zdążyło się zamrozić.

Piecz ok. 60 minut w 180 st.











Kwaśnie, no właśnie