Ciasto toffi

Są smaki, których się nie zapomina. Połączenia nigdy się nienudzące. Jednym z nich jest zestawienie smaku krówki i bitej śmietany. Nie za słodkie, takie w sam raz. 
Ciasto toffi pięknie się prezentuje, pysznie smakuje... Polecam do przetestowania na najbliższej rodzinnej imprezie. Zachwyt murowany :)


Składniki:

biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 10 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 1 szkl. mąki krupczatki
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 litr mleka
  • 1 masło
  • 3 łyżki żelatyny
masa krówkowa:
  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego gotowanego (tzw. krówka)
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
Sposób przygotowania:

Biszkopt:
Białka ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj cukier, nie przerywaj ubijania. Dodaj pojedynczo żółtka. Do masy jajecznej dodawaj po łyżce wymieszane wcześniej mąki z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj najlepiej drewnianą łyżką. Wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz w temperaturze 180 st. przez 40-45 minut. Pozostaw do wystygnięcia.

Masa budyniowa:
Zagotuj mleko, rozpuść w nim masło. Utrzyj żółtka z cukrem i mąką. Do utartej masy z żółtek powoli dodawaj gorące mleko, nie przerywając miksowania. Całość zagotuj, aż zgęstnieje, jak budyń. Do masy dodaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Wymieszaj.

Masa śmietanowa:
Ubij śmietanę na puszystą masę, dodaj cukier. Powoli wlewaj przygotowaną według przepisu na opakowaniu żelatynę. Dokładnie wymieszaj.

Biszkopt przekrój na dwie warstwy. Umieść jedną z nich w wyłożonej papierem blaszce. Na biszkopt wylej masę budyniową. Przykryj biszkoptem. Rozsmaruj na nim masę krówkową i przykryj ją "kołderką" bitej śmietany. Schłódź przed podaniem w lodówce (minimum 12 h).
Jeśli lubisz wilgotne ciasta, możesz skropić biszkopt odrobiną alkoholu i sokiem z cytryny.