Blok czekoladowy

Najlepsze wspomnienia z dzieciństwa? Te słodkie. Myślę, że każdy się ze mną zgodzi. Ten blok powstał dzięki mojej siostrze, której nagle przypomniał się właśnie TEN smak. Smak, który można osiągnąć dzięki "niebieskiemu" mleku w proszku. Przyznam się, że nie osobiście nie spotkałam innego, ale czytałam, że może być dowolne mleko w proszku, byleby było pełne i miałkie. 
Blok możecie wypełnić dowolnymi dodatkami: bakaliami, piankami marshmallow, herbatnikami, suszonymi owocami... Czym lubicie.



Składniki:
  • 250 g masła
  • 1 szkl. cukru
  • 1/2 szkl. wody
  • 400 g mleka w proszku
  • 5-6 łyżek ciemnej=go kakao
  • opakowanie pianek marshmallow
  • pokruszony biszkopt (u mnie: pozostałe kawałki po wykonaniu tortu urodzinowego)


 Sposób wykonania:

Masło rozpuść w rondelku, dodaj cukier, wodę i kakao. Wymieszaj dokładnie i ostudź. W dużej misce wymieszaj mleko w proszku z dodatkami, wlej masę maślano-cukrową i dokładnie wymieszaj. Keksówkę wyłóż folią aluminiową i wyłóż na nią masę czekoladową. Upchnij, przykryj folią i wstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
I już możesz się delektować smakiem... przeszłości? dzieciństwa? beztroski?