Tradycyjny polski skubaniec z wiśniami

Przychodzi dzień, kiedy nie szukam pomysłu na "coś" słodkiego. Pomysł sam puka do mojej kuchni. Pachnie, gdy tylko się pojawi. Pachnie tak, jak ponad 20 lat temu, jak moje dzieciństwo. Ma ten sam niemalże nieśmiertelny smak. I tak, jak wówczas moja mama, tak dziś ja robię go ze swoją córką, która ma olbrzymią frajdę ze... skubania :) 



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 5 łyżek cukru
  • 5 żółtek
  • 250 g margaryny roślinnej do pieczenia
  • 2 łyżki smalcu
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 5 białek
  • 1/2 szkl. cukru
  • owoce: 500 g wydrylowanych wiśni (agrest, pokrojone jabłka, jagody, truskawki...)


Sposób przygotowania:

Z mąki, cukru, żółtek, margaryny, smalcu i proszku zagnieć ciasto. Podziel je na trzy części. Dwie pozostaw białe, a w trzecią wmieszaj/wgnieć kakao.
Białka ubij na sztywną pianę, a  pod koniec ubijania dodawaj po jednej łyżce cukier, aż do otrzymania gęstej i błyszczącej piany.


Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę "poskub" ciasto jasne, następnie ciemne. Wyłóż owoce i przykryj pianą z białek. Poskub ostatnią już część białego ciasta.
Piecz 50-60 minut w 180 st.







Kwaśnie, no właśnie