Ser, ser... Babka serowa

Nie wiem, jak u Was, ale w mojej lodówce zdarza mi się odnaleźć zapomniany serek homogenizowany. Kupiony, ponieważ była ochota. W sklepie. A w domu - odłożony na półkę, czeka na lepsze czasy, a doczekuje... zbliżającego się terminu końca przydatności do spożycia... I co wtedy? Polecam babkę serową - moi bliscy ją chętnie pochłaniają: do kawy, kakao, mleka... Co widać na zdjęciach - moja trzyletnia córka pilnowała mnie podczas robienia zdjęć i tuż po odłożeniu aparatu "zwędziła" kawałek :)



Składniki:

  • 125 g margaryny
  • 3 jajka
  • 25 dag serka homogenizowanego
  • 1 szkl. cukru
  • 2 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • esencja waniliowa


Sposób przygotowania:

Zmiksuj margarynę z jajkami, serkiem i cukrem. Następnie powoli dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Wymieszaj z sokiem z cytryny i esencją.
Podana porcja  jest "akurat" na tradycyjną keksówkę.
Piecz 40 minut w 180 st.