Wiśnie w cukrze

Przyznajcie się, kto lubi smak wiśni w środku zimy? Skubaniec, z galaretką, śmietanowiec, kruchy, błyskawiczny... Każdy z nas ma swojego ulubieńca. Nie będzie jednak żadnego z nich bez przygotowań w wiśniowym sezonie. Najprostszym sposobem, który znam na przechowywanie wiśni do ciasta, jest wiśnia w cukrze. Myślę, że znacie, ale dla początkujących pań domu zapisany przepis może okazać się przydatny.



Składniki:


  • wiśnie
  • cukier

Sposób przygotowania:

Wiśnie umyj i wydryluj. Włóż do słoików - ja wybieram takie 900-1000 ml (porcja akurat na ciasto :)). Na wierzch wsyp po 2 łyżki cukru. Zakręć, potrząśnij słoikiem. 
Na dno dużego garnka do pasteryzacji połóż ściereczkę, ustaw zakręcone słoiki i zalej wodą do 2/3 wysokości. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj 20 minut. Pozostaw do lekkiego przestygnięcia, wyjmij z garnka i odwróć słoiki z wiśniami do góry dnem. Przechowuj w suchym miejscu, aż poczujesz chęć na ciasto z wiśniami :)




Kwaśnie, no właśnie