Pełnoziarniste pancakes z jagodami

Tradycją już stały się w naszej rodzinie naleśnikowo-placuszkowe sobotnie poranki. Jeszcze leżąc w łóżkach wspólnie wybieramy ich wersję. Najbardziej lubimy puszyste pancakes z owocami. W jagodowym sezonie nie moglibyśmy nie spróbować dodać tych cudnych drobnych owoców do ciasta. Inspiracją był przepis stąd: http://www.mojewypieki.com, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmodyfikowała :)




Składniki:


  • 1,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 3 jajka
  • 1 szkl. kefiru
  • 2 łyżki miodu
  • 1/4 szkl. oleju
  • 1 szkl. jagód


Sposób przygotowania:

Wymieszaj osobno suche (mąka, proszek, soda) i mokre (jajka, kefir, miód, olej) składniki. Połącz zawartość obu naczyń tak, aby nie było grudek. Wmieszaj jagody.
Smaż na niewielkiej ilości oleju (uważaj - lubią się przypalać). Odwracaj, gdy strona smażona równo się zrumieni.