Otrębowe placuszki śniadaniowe

Gdyby ktoś miał wątpliwości, co się u nas właśnie dzieje... Tradycyjnie :) Sobotni poranek z placuszkami. Tym razem otrębowa wersja serwowana z jogurtem greckim i sokiem z zeszłorocznych malin i czarnego bzu. Opisywać smak? Zapach? nieee... spróbujcie sami :) 




Składniki:


  •  2 jajka
  • 1 szkl. kefiru
  • 1,5 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 3/4 szkl. otrębów
  • 4 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • olej


Sposób przygotowania:

Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z kefirem, mąką, otrębami, proszkiem do pieczenia, cukrem i esencją. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Delikatnie wmieszaj pianę w masę żółtkową. Na patelni rozgrzej olej i porcjami nakładaj ciasto. Smaż do równego zrumienienia z każdej strony.



Z dziećmi i dla dzieci