Otrębowe muffinki z jagodami

Sezonowych owoców nigdy dość :) Gdy nadchodzi okres jagodowy, wszystkie moje wypieki są właśnie z nimi. Tym razem proponuję zdrową i dietetyczną wersję muffinek - z otrębami pszennymi, z dodatkiem oleju i małą ilością cukru. Ich przygotowanie trwa krócej, niż nagrzewanie piekarnika :)






Składniki:


  • 100 g pszennych otrębów
  • 200 ml mleka
  • 100 ml wody
  • 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 300 ml oleju
  • 300 g jagód


Sposób przygotowania:

Mleko, wodę i otręby wymieszaj i odstaw do momentu przygotowania pozostałych składników.
Wymieszaj w osobnych naczyniach suche (mąka, proszek, soda, cukier) i mokre (jajka, olej) składniki. Następnie wymieszaj łyżką mokre, suche i namoczone otręby. Dodaj jagody i delikatnie wmieszaj. Włóż ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek (u mnie 16 sztuk). Piecz 20 minut w 200 st. Możesz podać ciepłe :)