Kasza manna z jagodami

Kaszę mannę zna każdy z nas. Jednym kojarzy się bardzo pozytywnie, inni jej nie cierpią. Wszyscy pamiętamy ją z dzieciństwa. Moja córcia też już ją zna. Dokładam wszelkich starań, by zapamiętałą ją dobrze - jako smaczne i pożywne śniadanie. Takie, do którego chętnie się wraca nie tylko we wspomnieniach, ale również podczas kolejnego śniadania. 
Najczęściej przygotowuje się ją po prostu na mleku. Dzisiejszą wersję zmodyfikowałam i dodałam śmietanę kremówkę w proporcji 1:1 z mlekiem. Otrzymałam kaszę o kremowej konsystencji. Dodatek ziarenek wanilii (na zdjęciach widać małe czarne kropeczki) uczynił nasze śniadanie wręcz luksusowym. Ja na pewno wrócę to tej wersji kaszki manny... Może już jutro?



Składniki:


  • 1 szkl. mleka
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1/2 laski wanilii

Sposób przygotowania:

Laskę wanilii przekrój wzdłuż i wyskrob ziarenka. Mleko ze śmietaną zagotuj z cukrem i wanilią. Kaszkę wsyp na gotujące mleko i gotuj do zgęstnienia (kasza błyskawiczna - około 2-3 minut, kasza zwykła - około 10 minut).