Ciasto z kaszy manny

Lubicie kaszę mannę? Ja tak :) Wykorzystuję ją jako danie śniadaniowe, jako dodatek do placuszków, a nawet ciast. Tutaj natknęłam się na przepis, który po prostu musiałam wypróbować. Zmodyfikowałam troszkę składniki - zwłaszcza ilość cukru. Ale wybór należy do Was - sami wybierzcie wersję: słodkie akurat czy bardzo słodkie :)



Składniki:


  • 250 g masła lub margaryny roślinnej do pieczenia
  • 400 g kaszy manny
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka esencji waniliowej
  • 500 g kwaśnej śmietany
  • 200 g cukru
  • ekstrakt pomarańczowy - wg przepisu


Sposób przygotowania:

Tłuszcz rozpuść w rondelku. Kaszę mannę, mąkę i proszek do pieczenia wymieszaj w misce. Śmietanę zmiksuj z cukrem i rozpuszczonym tłuszczem. Dokładnie wymieszaj składniki suche i mokre - najlepiej mikserem i odstaw na 15 minut.
Piekarnik rozgrzej do 150 st. z termoobiegiem lub 180 st. bez termoobiegu. Tortownicę wysmaruj tłuszczem i wysyp kaszą manną. Masę zmiksuj ponownie, wlej do formy i wygładź. Piecz około 45-55 minut.
Upieczone ciasto wyjmij z piekarnika i ponakłuwaj wykałaczką w kilku miejscach. Skrop kilkoma łyżkami ekstraktu pomarańczowego. Odstaw do wystudzenia.
Podawaj z dżemem, musem owocowym, sokiem...