Błyskawiczne ciasto z jagodami

Lipiec pachnie w tym roku jagodami... Wielkopolskie lasy obfitują w piękne krzewinki czarnych jagód, stąd też pewną tradycją jest ich wykorzystywanie do wszelkich wypieków. Uwielbiam jagodzianki z białym serem, ale czasami po prostu brakuje czasu na wyrastanie ciasta i kilka etapów przygotowania. Dlatego też proponuję bardzo szybkie i proste ciasto z jagodami (tak naprawdę w to miejsce możecie wpisać dowolne owoce - z każdymi smakuje równie dobrze ;)





Składniki:

  • 3 jajka
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. oleju
  • 1 szkl. kefiru
  • 500 g jagód
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 1/2 szkl. mąki
  • 3/4 szkl. otrębów pszennych



Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki. Wbij jajka i dodaj olej oraz kefir. Wymieszaj łyżką (ciasto nie wymaga wyrabiania mikserem). Wyłóż ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wysyp równomiernie owoce.
Do miski (ja wykorzystuję tę samą - stąd czasem nazywam to ciasto "wypiekiem z jednej miski" :) ) wrzuć składniki na kruszonkę - dobrze wyrób, by składniki się połączyły i zaczęły "kruszyć". Wysyp na owoce.

Piecz 40-45 minut w 180 st. W przypadku wątpliwości - sprawdź patyczkiem.