Bigos z cukinii

Mój mąż na dźwięk słowa "cukinia" dostaje gęsiej skórki. Reszta rodziny ze smakiem zajada cukinię niemal pod każdą postacią, jednak rekordy bije bigos z cukinii. Względnie prosty i szybki w przygotowaniu. Poza podstawową ramą kiełbaska+cukinia+pomidory można urozmaicać go do woli. Dziś proponuję Wam moją wersję - może podacie własne warianty?



Składniki:


  • 4 średnie cukinie
  • 4 cebule
  • 4 kiełbaski typu "zwyczajna"
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • pieprz
  • sól
  • czosnek
  • bazylia
  • papryka ostra
  • olej

Sposób przygotowania:

W dużym garnku rozgrzej olej, zeszklij pokrojoną w piórka cebulkę. Dodaj do cebuli pokrojony w kostkę boczek i kiełbasę w półplasterki. Podsmaż. Obierz cukinię, przekrój na cztery części wzdłuż - sprawdź, czy są gniazda nasienne - jeśli są, wytnij. Pokrój cukinię w duże kawałki i wrzuć do cebulki i wędliny. Przykryj i duś około 15-20 minut. Dołóż pomidory i koncentrat, dopraw do smaku. Podawaj z chlebem lub ziemniakami z wody.