Truskawkowy, truskawkowy... dżem!

Gdy nagle na progu domu zjawia się 12 kg truskawek, pięknie dojrzałych, soczystych i tak pachnących..., zastanawiasz się, co z nimi począć? Najszybsza metoda to przerobienie ich na dżem. Ale co zrobić, by w słoiczku nie było zbędnej galarety? By truskawki nie spadły nam na dno słoja i nie trzeba było do nich wołać górnika? To proste - spróbujcie sami :)




Składniki: 

  • 1 kg truskawek
  • 0,5 kg cukru
  • dowolny produkt pomocniczy do wyrobu dżemów dla proporcji 2:1 typu dżemix czy żelfix


Sposób przygotowania:

Zmiksuj 75 dag truskawek blenderem (3/4 porcji owoców). Pozostałą część rozdrobnij - ja kroiłam na ćwiartki. 
Wrzuć wszystko do garnka, wymieszaj z substancją żelującą i zagotuj ciągle mieszając. Dodaj cukier i gotuj jeszcze minutę - nie przestawaj gotować.
Gorący dżem wlej do przygotowanych wcześniej słoiczków i odwróć do góry dnem.
Pysznego śniadania :)