Truskawkowe tiramisu

Czasem się człowiek napracuje, nakroi, namiesza, a usłyszy: "lepiej smakuje niż wygląda". Osobiście lubię kolorystyczne połączenie nasączonych kawą biszkoptów z delikatnie kremową barwą serka złamane intensywną truskawkową czerwienią. Każdy jednak ma prawo do własnego zdania. Moja siostra - też.




Składniki:


  • 500 g kremowego serka (może być mascarpone albo ricotta)
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 1 szkl. kawy (najlepiej espresso lub mocnej rozpuszczalnej)
  • 5 łyżek alkoholu (najlepiej amaretto)
  • 500 g biszkoptów
  • truskawki

Sposób przygotowania:

W podłużnym naczyniu (u mnie szklane żaroodporne) ułóż nasączone w kawie z alkoholem biszkopty. Ubij kremówkę z cukrem  i wymieszaj delikatnie z serkiem. Masę wyłóż na biszkopty, udekoruj truskawkami.
Teraz wystarczy tylko schłodzić i ... smacznego :)