Ciasteczka owsiane

Lubię mieć w domu, w puszce w kuchni, zakamuflowane ciastka na czarną godzinę. Mogą być z czekoladą, biszkoptowe albo pierniczki. Właściwie nieważne jakie - ważne, by były :)
Tym razem na swoja kolej czekają ciasteczka owsiane z rodzynkami. Zdrowe. Żadna z moich znajomych ich nie odmówi, bo są dietetyczne. I co ciekawe - są naprawdę smaczne. Zachęcam do spróbowania wszystkich nieprzekonanych. Naprawdę warto :)






Składniki:

  • 100 g otrąb owsianych
  • 80 g cukru
  • 100 g mąki
  • 2 łyżki rodzynek lub żurawiny
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 100 ml oleju


ewentualnie: cynamon i esencja waniliowa



Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki w jednej misce i mokre w drugiej. Dokładnie połącz. Na wyłożoną papierem do pieczenia blachę wykładaj porcje ciasta - delikatnie rozpłaszcz je zwilżoną w wodzie łyżką.
Piecz w 180 st. przez około 25 minut, aż do zrumienienia.
Po wystygnięciu podawaj z miodem i/lub ciepłym mlekiem i/lub kakao...
Możliwości jest wiele :)