Bułeczki śniadaniowe z rodzynkami

Wstajesz rano i "coś" za Tobą chodzi... Otwierasz dwie szafki w kuchni i lodówkę i już wiesz. Masz apetyt na ciepłe domowe bułeczki. Ale chcesz je już. Nie chcesz wyrastania ciasta, długiego czasu oczekiwania... Ten przepis jest idealny na właśnie TAKI poranek. Włączasz piekarnik, parzysz kawę i nim piekarnik będzie gorący, zdążysz wymieszać ciasto na bułeczki i je uformować. Przepis błyskawiczny, a ponadto zawsze się udaje :) Panowie, takiemu śniadanku do łóżka nie oprze się żadna z nas ;)



Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 łyżeczki cukru
  • 100 g rodzynek
  • 1 jajko
  • 300 ml kefiru


Sposób przygotowania:

Wymieszaj suche składniki. Dodaj jajko i kefir. Wymieszaj łyżką, następnie zagnieć szybko ciasto - musi przestać się kleić do ręki (w razie potrzeby dosyp 1-2 łyżki mąki). Uformuj bułeczki - mnie z tej porcji wychodzi 7-8 bułek. Ułóż na wysypanej mąką blasze i piecz 12-15 minut w 220 st.
Smakują rewelacyjnie z dżemem, miodem, słodkim serkiem...